Skip to Content
Condensul vă poate deteriora bunurile

Cum să vă mențineți locuința fără condens

Ce este condensul și ce-l produce?

Ați observat că ferestrele se aburesc? Sau că pereții par umezi la atingere? Este condensul care ar putea afecta porțiuni valoroase ale casei.

Rezultatul condensului apare pe vreme rece când este prea multă umiditate în casă ori aerul cald se izbește de suprafețe reci. Când aerul cald intră în contact cu o suprafață rece, se răcește repede și eliberează apă, transformând-o în mici picături. Astfel poate apărea condensul.

Condensul este deranjant: apare mai ales pe ferestre și poate bloca vederea sau îngheța pe sticlă. Aceste suprafețe fac ca umiditatea mare să se condenseze mai ușor. De exemplu, condensul pe ferestre este rezultatul umidității excesive din casă sau al unei mari diferențe de temperatură între interiorul și exteriorul casei. Și ferestrele și ușile glisante de sticlă încetoșate sunt simptome care arată că este posibil ca umiditatea să vă deterioreze casa. Cele mai obișnuite efecte sunt mucegaiul negru pe tavane, pereți, tocuri de ferestre, perdele, dulapuri de bucătărie și colțuri cu puțină ventilație a aerului sau deloc. Și, în final, alte efecte ar putea fi zugrăveala sau tapetul cojite și umezeala pe pereții subsolului și pe podea.

Cum contribuiți la prevenirea condensului?
Prin rutina cotidiană a băii, gătitului, uscatului hainelor și respiratul, o persoana va contribui cu aproximativ 4 litri de apă pe zi. Când toată această umezeală rămâne înăutru, se absoarbe în pereți sau se scurge pe podea, unde rămâne și începe să se adune. Mai poate rămâne în suprafețele din jur, cum ar fi tavane ori sub ferestre și mobilă.

Preveniți condensul pe ferestre cu un absorbant de umiditate.

Atunci cum evitați condensul? Poate fi ușor dacă faceți așa: când gătiți, folosiți un ventilator de evacuare în bucătărie și puneți capac pe oală când se poate. Nu uitați să ștergeți ferestrele și suprafețele umede după un duș scurt sau montați un ventilator de evacuare în baie și folosiți-l când faceți baie. În final, un pas simplu pentru a contribui la evitarea condensului este să luați un absorbant de umiditate. Vă va ajuta să reduceți umiditatea excesivă ce plutește în aer. Funcționează în băi, bucătării și oriunde în casă pentru a vă ajuta să reduceți condensul.

Te-ar mai putea interesa